Ett besök hos Strumpboden

Mikael Syväjärvi gästade Strumpboden för att ta del av digitaliseringserfarenheter kring näthandel och fysisk butik på landsbygd. En som har gedigen erfarenhet är Göran Rydell som driver Strumpboden från Ulrika och hyr lokal i Ulrika Företagarförening.

Strumboden handlar inte om enkla strumpor som man köper i 10-pack. Det som är grunden i affärsidén är strumpor som är kopplat till hälsa och välmående. Stöd-  och kompressionsstrumpor, strumpor med lös resår för att inte påverka blodflödet, samt strumpor för diabetiker (utan resår och oftast frottésula i foten). Det finns många varianter. Besök Göran i butiken eller läs mer på hemsidan.

Göran har många erfarenheter som vi kan inspireras och ta lärdom från. Under många år arbetade han på Saab i Linköping. Parallellt startade han Strumpboden 1991. Han åkte buss från hemmet i Ulrika på morgonen och tillbaka igen på eftermiddag när han blev Ulrikabo 1992. Ofta blev rese-och arbetstiden från fem på morgonen och hem igen vid sjutiden på kvällen. Långa dagar, men Göran uppskattar att leva på landsbygden. Han var tidigt ute med att använda hemsidor. De första var tämligen enkla och handsnickrade. Med åren kom mallar från leverantörer av tjänster för hemsidor, domäner och serverplats. Nu finns det olika plattformar. En del enklare och billigare, men då får man göra mer själv. Andra kostar lite mer, men har mer färdiga lösningar. Att sälja från landsbygd och skicka paket har också sina sidor. Även där finns det egna val. Snabbare eller billigare går inte ihop. Även olika risker med ersättning om paket försvinner. En nyttig erfarenhet för det egna företagandet var nätverk. I Kisa träffades aktörer en gång i månaden över frukost på Café Columbia. Det behövdes inga fasta punkter. Information flödade och man var naturligt uppdaterad.

Göran har en del kontakter med andra i Ulrika som ligger i gränslandet mellan hobby och företagande. Det skulle behövas fler lokaler. Fler företag skulle locka fler till Ulrika. Vi diskuterade lite om skapa utbyta och tankar kring digitalisering och företagande. Det får bli en träff i butiken med fika och utbyta erfarenheter och idéer framåt. Är det intressant för dig? Skicka en rad så ordnar vi en sammankomst.

Besök Strumpbodens hemsida.

Göran Rydell, Strumpboden