Programmering som ingång till utbildning, kompetensuppbyggnad och digitalisering.

Under våren 2021 har det initierats utbyte i Ulrika kring digitalisering. Tanken är att väcka mer intresse kring programmering, artificiell intelligens och andra företeelser som hör ihop med digitalisering. Främst för ungdomar, men även andra som intresserar sig men inte har fått möjlighet att ta del av sådana lärdomar. Gymnasieeleven Agnes ställde upp som testpilot. Hon har funderat på programmering och digitalisering en tid, men inte provat programmering innan. Nu fick hon personlig coachning av Robert Pilemalm under ett par veckors tid om programmering i Python. Robert arbetar med lokala aktörer i Ulrika landsbygd under en projektperiod om digitalisering, bygga upp nya idéer kring digitalisering och näringsliv, med mera.

Agnes delar sin erfarenhet om hennes upplevelse av att få stöd med att ta första programmeringssteget.

 1. Vilket program går du på gymnasiet och vilken årskurs?
  Jag går på den naturvetenskapliga linjen och ska börja trean till hösten.
 2. Har du programmerat innan du fick kontakt med vår satsning på ungdomar?
  Nej, aldrig.
 3. Vad skulle du säga att du har lärt dig?
  Jag har lärt mig grunderna i Python, såsom if-sats, olika loopar, moduler, funktioner och objekt. Jag har också lärt mig begrepp relaterade till programmering, så jag lättare kan söka information på nätet.
 4. Vilka utmaningar upplevde du innan, och vilka utmaningar kände du när du kommit igång att programmera?
  Eftersom jag aldrig har programmerat tidigare var jag rädd för att det skulle vara för svårt men när vi väl kom igång kändes det inte alls så övermäktigt som jag väntat mig. Vissa saker var dock utmanande, som att felsöka, men med hjälp gick det bra.
 5. Känner du att du att detta bidrog till att du vill lära dig mer programmering i framtiden? Lite, en hel del, eller ingen större skillnad?
  Definitivt en hel del! Programmering var roligare än jag trodde.
 6. Har du råd till andra som funderar på att prova programmera?
  Om man är sugen på att testa tycker jag definitivt man ska pröva. Jag gjorde ofta misstag och vissa saker är svåra att förstå, så man ska nog inte förvänta sig att klara allt i början.
 7. Något eget slutord?
  Det har varit en rolig och utmanande kurs, och för mig som ska läsa programmering i skolan nästa år var detta en perfekt introduktion.

Ulrikaringen tackar Agnes för att hon ställde upp. Arbetet går nu vidare med att se hur man kan matcha kompetensuppbyggnad med företagsbehov kring digitalisering, artificiell intelligens, programmering, etc. En grund är att känna till behov som finns. Då kan vi matcha kompetensuppbyggnad, praktik, och olika spår mellan personer och företag.